THE FAR CRY – IF ONLY…

Artiest info
Website
facebook

 

De basis voor de Amerikaanse progressieve rockgroep ‘The Far Cry’ werd al in 1976 gelegd toen de twee vrienden Robert Hutchinson en Jeff Brewer besloten om samen muziek te gaan creëren en te spelen. In de jaren ’80 maakten beiden nog deel uit van progrockband ‘Holding Pattern’ maar het was uiteindelijk toch pas in 2013 toen beide muzikanten elkaar terug tegen het lijf liepen en besloten om met een eigen groep te beginnen.

Dat werd ‘The Far Cry’ waarin Robert Hutchinson de drummer is, Jeff Brewer de leadzang verzorgt en op basgitaar speelt en Bryan Collin leadgitaar en akoestische en elektrische gitaren bespeelt, terwijl Chris Dabbo als vierde bandlid achter de piano en keyboards plaatsneemt. De acht tracks op hun recente debuutalbum “If Only…” werden haast allemaal gecomponeerd door Hutchinson en Brewer, soms met wat extra hulp van gitarist Bryan Collin.

Het album duurt in totaal 67 minuten maar drie tracks klokken pas af na ruim meer dan 10 minuten: opener “The Mask Of Deception” duurt 11’26”, “Simple Pleasures” zelfs 13’23” en de albumtiteltrack “If Only…” zorgt voor 16’26” progessieve rockmuziek opgebouwd op een krachtige ritmesectie. De twee laatstvermelde nummers kunt u mits een half uurtje beschikbare tijd beluisteren op de video’s bij deze recensie. Tussendoor zijn er vier instrumentale stukjes muziek te horen die een brug bouwen tussen de gezongen nummers op deze plaat.

Met soms heel bombastische klanken in een track en de volgende keer heel rustige luistermuziek in de instrumentale nummers “Winterlude” op gitaar en het op piano gespeelde “Winterlude Waning” of een melodieuze wat zweverige sound in het instrumentale slotnummer “Dream Dancer” is er behoorlijk wat afwisseling te horen in de nummers op “If Only…”. Gelijkenissen met progrockbands als ‘King Crimson’, ‘Styx’ of ‘Dream Theater’ of met de mysterieuze klankenchaos die iemand als Frank Zappa destijds produceerde zullen door iedere beluisteraar van dit album bemerkt kunnen worden. Je moet best wel een fan zijn van dergelijke bombastische en dynamische rockmuziek om dit album van ‘The Far Cry’ ten volle naar waarde te kunnen appreciëren.

(valsam)